Ja ne znam da li vi volite sneg. Ja ga baš i ne volim, ali sam svesna toga da mu je vreme i nekako mi je normalnije da u decembru pada sneg nego da bude više od deset stepeni i da ja idem raskopčane jakne i znojim se dok se vraćam kući sa sednice.
Cele godine čekam ove novogodišnje/božićne praznike iz više razloga: raspust, raspust, raspust i medenjaci. Dobro, ima još razloga, ali ova četiri su mi najvažniji.
Mogu ja da pravim medenjake i tokom cele godine, ali taj miris karanfilića koji se širi kućom mene tako podseća na zimu i Božić da ne želim prosto da ga vezujem ni za šta drugo.
I tako, ja danas rešim da pravim medenjake u obliku pahulja ne bi li nekako prizvala sneg sad kad mu je vreme, a ne da nas zaveje negde u martu.
Ovo je dupla mera, a recept izgleda ovako:
3 šolje brašna
1/2 kašičice soli
3/4 kašičice bikarbone sode
1/2 kašičice cimeta
1/2 kašičice mlevenog đumbira
1/4 kašičice muskatnog oraščića
1/4 kašičice karanfilića
staviti u činiju i promešati.
113 gr putera
1 veće jaje
1/2 šolje šećera
4 kašike meda
mututi mikserom a zatim postepeno dodati suve sastojke i umesiti testo rukama. Uviti ga u providnu foliju i ostaviti u frižideru najmanje 2 sata.
Razvijati testo i kalupom vaditi željene oblike.
Ovom prilikom se do neba zahvaljujem divnom mužu koji mi je nabavio ove prekrasne oblike pahulja.
Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 150 stepeni oko 8 do 10 minuta ili dok ne potamne.
Glazura:
oko 50 gr šećera u prahu i
oko 3 kašike mleka
dodavati postepeno mleko i mešati da ne bude mnogo retko. Ja to stavim u kesicu pa odsečem vrh. Nisam ni ja baš vešta, ali sve se vežba.
Pozdrav svima koji su ovo pročitali. Svima vam želim lepe predstojeće praznike. Ana.
Cele godine čekam ove novogodišnje/božićne praznike iz više razloga: raspust, raspust, raspust i medenjaci. Dobro, ima još razloga, ali ova četiri su mi najvažniji.
Mogu ja da pravim medenjake i tokom cele godine, ali taj miris karanfilića koji se širi kućom mene tako podseća na zimu i Božić da ne želim prosto da ga vezujem ni za šta drugo.
I tako, ja danas rešim da pravim medenjake u obliku pahulja ne bi li nekako prizvala sneg sad kad mu je vreme, a ne da nas zaveje negde u martu.
Ovo je dupla mera, a recept izgleda ovako:
3 šolje brašna
1/2 kašičice soli
3/4 kašičice bikarbone sode
1/2 kašičice cimeta
1/2 kašičice mlevenog đumbira
1/4 kašičice muskatnog oraščića
1/4 kašičice karanfilića
staviti u činiju i promešati.
113 gr putera
1 veće jaje
1/2 šolje šećera
4 kašike meda
mututi mikserom a zatim postepeno dodati suve sastojke i umesiti testo rukama. Uviti ga u providnu foliju i ostaviti u frižideru najmanje 2 sata.
Razvijati testo i kalupom vaditi željene oblike.
Ovom prilikom se do neba zahvaljujem divnom mužu koji mi je nabavio ove prekrasne oblike pahulja.
Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 150 stepeni oko 8 do 10 minuta ili dok ne potamne.
Glazura:
oko 50 gr šećera u prahu i
oko 3 kašike mleka
dodavati postepeno mleko i mešati da ne bude mnogo retko. Ja to stavim u kesicu pa odsečem vrh. Nisam ni ja baš vešta, ali sve se vežba.
Pozdrav svima koji su ovo pročitali. Svima vam želim lepe predstojeće praznike. Ana.
Нема коментара:
Постави коментар