уторак, 30. децембар 2014.

Slani mafini

Približava se Nova godina i svi intenzivno razmišljaju o novogodišnjem meniju. Dobro, možda ne baš svi, ali  ja i Slađin sestrić David sigurno razmišljamo.
David je sedmi razred i voli da kuva. Ali ne kuva on supe iz kesice, već prave stvari. Zamolio me je da mu preporučim nekakav recept za jelo koje bi mogao da ponese na novogodišnju žurku sa društvom. Da ne bude suviše komplikovano jer je on ipak osnovac ( i dečak ), ali ne ni suviše jednostavno jer, pretpostavljam, želi da impresionira društvo.
Ja sam smislila ovo, a ti, Davide, nadam se da ćeš iskoristiti ovaj recept. Ako ne sada, onda nekom drugom prilikom.

Testo

2 šolje brašna
1/2 kašičice soli
1 kašičica praška za pecivo
3/4 šolje hladnog mleka
oko 40 gr margarina iz frižidera

Sve suve sastojke staviti u činiju i promešati. Dodati margarin isečen na kockice pa rukama umrviti u brašno. Napraviti udubljenje u sredini i sipati polako mleko dok se meša viljuškom. Kada se testo počne odvajati od zidova činije, preneti na pobrašnjenu radnu površinu i malo mesiti. Razvijati manje a deblje pitarice i stavljati u kalup za mafine koji se prethodno naulji.

Fil

1 srednja glavica crnog luka
2 čena belog luka
200 gr mlevenog mesa
100 ml kečapa
100 gr sira

Propržiti crni luk, zatim dodati beli, a ubzo zatim i meso. Kada se ono uprži, dodati kečap i posoliti i pobiberiti po ukusu. Sipati po punu kašiku u korpice od testa, a na vrh narendati po malo tvrdog sira.

Peći oko 15 min na 200 stepeni, ili dok testo i sir ne promene boju.




Pošto je ovo prvi put da sam ih pravila, nisam uvežbala.  Stanjila sam testo i stavila u kalup tako da viri. Sledeći put ću stavljati testo samo do ivice kalupa. Ali zato ukus je divan. Verujte mi na reč. Ukućani su tražili reprizu sutra.

2 коментара: